Lars-Göran Wadén
– Livet rullar vidare
Mitt namn är Lars-Göran. Sedan 2007 arbetar jag heltid med inventering och utbildning i tillgänglighet- och bemötandefrågor. Jag är debattör, bloggare, frilanskrönikör och kan helt enkelt inte låt bli att lägga näsan i blöt när det handlar om tillgänglighet och bemötandefrågor. Nästan dagligen arbetar jag som tillgänglighetsrådgivare och hjälper kommuner, landsting, regioner, företag och föreningar att skapa tillväxt genom att göra verksamheter mer tillgänglighet för fler.
När det gäller utbildningar har jag tre ämnesområdet. Kanske är det något som intresserar dig? Jag brukar göra mina föreläsningar utifrån rubriken ”Livet rullar vidare”. Mitt liv rullar ju bokstavligen vidare eftersom jag är rullstolsanvändare. Jag är även författare till en bok med samma namn.
Här är några exempel på mina föreläsningar:
1. Bemötandefrågor – se mig för den jag är och inte min rullstol. Jag är inte handikappad, har inget funktionshinder, funktionsnedsättning, är ingen krympling, är inte hjulbent eller invalid. Jag heter Lars-Göran. I detta program brukar jag ta ut svängarna en hel del och föreläsningen förvandlas till en underhållande stund som går i gränslandet av att vara stand up.
2. Tillgänglighet skapar tillväxt – Se inte bygget av en ramp eller installationen av hörselslingan som kostnader utan investeringar som på sikt skapar tillväxt. Jag ger massor med exempel på hur man bäst gör en verksamhet mer tillgänglig för fler. Samtidigt förklarar jag hur, och motiverar varför, du ska tänka när det gäller tillgänglighetsåtgärder. Det behöver inte vara så svårt. Det är något du till och med kan använda för att öka din omsättning radikalt.
3. Diskrimineringslagen – Det kanske hetaste ämnet just nu. Det mest aktuella. Jag var en av de tre första i Sverige att testa lagen genom att lämna in en anmälan till Diskrimineringsombudsmannen den andra januari 2015, lagen började gälla den första januari. Sommaren 2015 anmälde jag hela Almedalsveckan i Visby, och jag har även gjort en tredje anmälan. Den 11 juni 2018 kom dom från Gävle tingsrätt. En unik händelse i svensk funktionshinderpolitik eftersom det är första gången som lagen om otillgänglighet som diskriminering testats. Gävle tingsrätt gav mig rätt och Region Gävleborg tvingades betala skadestånd. I denna föreläsning blandar jag fakta om lagen, lite historik kring diskrimineringslagar osv… med min personliga erfarenhet i kontakten med diskrimineringsombudsmannen. I ett högt tempo, med humor och provokation, berättar jag hur det är att driva en privat diskrimineringsanmälan. Jag ger även personliga och uppmuntrande råd till dem som själva vill anmäla en otillgänglighet som de betraktar som diskriminering.
Självklart anpassar jag alltid mina program till publiken.