Program Funka för livet Växjö 20-21 april

16 februari 2016

Här presenteras det officiella programmet för mässan & mötesplatsen som hålls i Växjö, Tipshallen, onsdag & torsdag 20-21 april. (Utskriftsvänlig version, klicka här)

Alla programpunkterna är kostnadsfria, kostnadsfri entrébiljett bokas här.

Mässans öppettider:
Onsdag 12.00-18.00
Torsdag 09.00-16.00

Funktionshinderpolitik – Madeleine Harby SamuelssonBild Madeleine Harby Samuelsson
Speakers Corner onsdag 20 april 12.30-13.00

Statssekreterare Madeleine Harby Sameulsson håller öppningstal med fokus på aktuell funktionshinderpolitik. Madeleine har och har tidigare haft en rad olika befattningar i Socialdemokraternas partistyrelse och är från slutet av november 2015 ny statssekreterare på Socialdepartementet till Åsa Regnér, barn-, äldre- och jämställdhetsminister.

Uppvisning servicehundar – Service- & SignalhundsförbundetBild Servicehund i aktion
Aktivitetsytan onsdag 20 april 13.00-13.30

Kom och upplev de skickliga servicehundarna i denna uppvisning av Svenska Sverige- & Signalhundsförbundet. Förbundet testar, utbildar och certifierar assistanshundsinstruktörer och assistanshundsekipage. Under uppvisningen får vi ta del av vad hundarna kan hjälpa till med i vardagen, till exempel att dra av vantar eller öppna dörrar.

Leva med tvångssyndrom – Malin OvessonBild Malin Ovesson
Speakers Corner onsdag 20 april 13.30-14.15

Med humor och allvar förmedlar Malin hur det är att leva med sitt tvångssyndrom. Vi får bland annat inblick i hennes skrämmande och orofyllda tankar, som ofta handlar om att skada eller till och med råka döda någon. Vi får även se några av de tvångshandlingar som hon ägnar sig åt.  En intressant och inlevelserik föreläsning av Malin Ovesson, rutinerad föreläsare och känd från bland annat kanal 5’s ”Outsiders”.

Bipolär sjukdom
Stora scen onsdag 20 april 14.30-15.15

Föreläsningsinformation presenteras inom kort.

På lika villkor i skola och på arbetsplats – KomikappBild Marie Holmlund
Speakers Corner onsdag 20 april 15.30-16.15

Skola och arbete På lika villkor – Hur kan man ge barn, ungdomar och vuxna med neuropsykiatriska svårigheter bättre förutsättningar i skolan? Hur kan man ge bättre förutsättningar på arbetet?

Föreläsare: Marie Holmlund, Leg. Arbetsterapeut/ för Komikapp AB

Fler och fler personer får en eller flera neuropsykiatriska diagnoser. De förväntas ofta klara av en vanlig skoldag eller arbetsdag tillsammans med klasskompisar eller arbetskamrater. De förväntas följa samma sociala regler som alla andra och detta kan vara en stor utmaning, både för personerna själva och deras omgivning.

Hur ska vi kunna hitta bra, passande och fungerande strategier som hjälper dessa personer att hålla sig alerta nog för att klara en skol-/arbetsdag? Hur ska vi kunna hjälpa dem att hitta en bra balans mellan aktivitet och återhämtning hemma och i skolan eller på arbetsplatsen.

Nollvision – svenskt Demenscentrum
Speakers Corner onsdag 20 april 16.30-17.15

Nollvision – för en demensvård utan tvång och begränsningar. Det är namnet på Svenskt Demenscentrums nya utbildningssatsning som består av handbok, webbutbildning, anhörigskrift och mobilappar. Detta utbildningspaket är resultatet av ett regeringsuppdrag och handlar om att lyfta fram god omvårdnad och att ge vårdpersonal och anhöriga kunskap och verktyg som förebygger och hanterar svåra situationer.

Svenskt Demenscentrum (SDC) är ett nationellt kompetenscentrum för demensfrågor och vår verksamhet finansieras av Socialdepartementet. Vi arbetar med att samla och sprida information och kunskap inom demensområdet. SDC arbetar aktivt för att driva på en positiv utveckling av vård och omsorg för ett mer demensvänligt samhälle.

Bild medverkande Allsång

Allsångsgänget

Kulturfestival

Stora scen onsdag 20 april 17.30-19.30

Kulturfestivalen i samarbete mellan Idé & Kunskapscentrum Kronoberg och Studiefrämjandet Växjö sätter fokus på kultur och eget skapande för barn, unga och vuxna med särskilda behov. Uppträden med musik, trolleri & allsång.

Crazy Daze är en högoktanig rock’n’rollmaskin från Smålands mörkaste skogar. Bandet är en del av Ensemble Cor, Växjös motsvarighet till Glada Hudik.

Allsångsbandet är glada musikanter i Kulturföreningen Cor som vill få fler att spela och sjunga tillsammans.

Mattias Trollkarl har många ess innanför rocken. Går gärna i närkontakt med publiken.

Medverkar gör också Jack & Åsa.

Bild Crazy Dayz

Crazy Dayz

 

Tillsammans för ett rikare Seniorliv – SPF
Speakers Corner torsdag 21 april 09.45-10.00

Föreläsningen berör nedan stolpar.

5 starka skäl till att bli medlem i SPF Seniorerna.
Vi vill vara en samlingspunkt, ett forum för Dina intressen.
Här finns aktiviteter för alla intressen.
Tillsammans är det lättare att hålla sig pigg och frisk.
Vårt arbete har lett till bättre läkemedelsbehandling.
Vi ska kunna leva på våra pensioner och ha en trygg privatekonomi
Vi måste säga vår mening om hur vi vill bo.

Företagspresentation Komikapp
Speakers Corner torsdag 21 april 10.15-10.30

Föreläsningsinformation presenteras inom kort.

Uppvisning servicehundar – Service- & SignalhundsförbundetBild Servicehund i aktion
Aktivitetsytan torsdag 21 april 10.40-11.10

Kom och upplev de skickliga servicehundarna i denna uppvisning av Svenska Sverige- & Signalhundsförbundet. Förbundet testar, utbildar och certifierar assistanshundsinstruktörer och assistanshundsekipage. Under uppvisningen får vi ta del av vad hundarna kan hjälpa till med i vardagen, till exempel att dra av vantar eller öppna dörrar.

Inspirationsföreläsning Aron AndersonBild Aron Anderson
Stora scen torsdag 21 april 11.20-12.50

En av Sveriges meste äventyrare, elitidrottare och inspiratörer. Aron drabbades av cancer i ländryggen som nioåring, och från den dagen har han bevisat att ingenting är omöjligt. Aron är fri från cancern och är idag en av Sveriges mest populära föredragshållare och spektakulära äventyrare. Till hans meritlista kan en mängd fantastiska prestationer radas upp, då han under många år tävlat i rullstolsfriidrott med svenska landslaget och medverkat i bland annat paralympics, senast i Beijing 2008. Förutom idrottandet och äventyren finns en stark drivkraft att kunna dela med sig och inspirera andra med funktionsnedsättning. Det är också hans föreläsningar och inte minst inställning till livet som etablerat honom som en av Sveriges mest populära föredragshållare.

Företagspresentation Inerventions
Speakers Corner torsdag 21 april 13.00-13.30

Företag Inerventions presenterar sin produkt Mollii som är framtagen för ett liv i rörelse. Mollii (tidigare Elektrodress) kan vara det nya grepp inom neurorehabilitering som många människor väntat på. Mollii är skräddarsydd rehabilitering i form av ett klädesplagg med elektroterapi som programmeras efter individens behov.

Med Mollii får personer med spasticitet ett hjälpmedel som i hemmiljö kan hjälpa till att minska oönskade reflexer och stelhet och gör det därmed möjligt att förbättra rörelseomfång och funktionsförmåga.

Dans och musik, öppen miniworkskop – Share Music SwedenBild workshop dans
Aktivitetsytan torsdag 21 april 13.30-14.00

Share Music Sweden skapar föreställningar och arrangerar kurser och workshops inom scenkonst. Här får du chansen att prova på några enkla övningar tillsammans med Share Music’s team. Alla kan vara med – oavsett funktionsvariation, bakgrund eller erfarenhet.

Ökat medbestämmande över LSS-insats genom Samtalsmatta – Linda Björk, Växjö kommunBild Linda Björk
Speakers Corner torsdag 21 april 14.00-14.30

Växjö kommun bedriver sedan hösten 2013 ett projekt tillsammans med FUB, finansierat av Arvsfonden. Projektet syftar till att öka medbestämmandet hos personer med intellektuell funktionsnedsättning genom att utbilda gode män och förvaltare i alternativ och kompletterande kommunikation (AKK).

Samtalsmatta är en metod där man på ett strukturerat sätt, med hjälp av bilder på en matta kan uttrycka sin åsikt kring saker som annars kan vara svåra att prata om. Metoden provas under våren i två LSS-boenden i Växjö där både kontaktmän och företrädare erbjuds utbildning. Medbestämmandet hos den enskilde undersöks före och efter interventionen.

Föreläsningen innehåller bakgrund till projektet, erfarenheter av att utbilda gode män samt utfall av den utbildningsinsats som gjorts i de två gruppbostäderna. Föreläsare är Linda Björk, projektledare, Växjö kommun.

Utmaning idrottsprofil
Aktivitetsytan torsdag 21 april 14.30-15.10

Idé och Kunskapscentrum Kronoberg håller i denna aktivitet där lokala sportprofiler utmanas i ett par olika tävlingsmoment så som handikappidrotter.

Mer detaljer presenteras inom kort. 

Churchill var inte heller klok – teaterföreställning om arbetslivet för personer med funktionsnedsättningBild från teatern Churchill var inte heller klok.
Stora scen torsdag 21 april 15.15-16.45

Arbetslösheten bland funktionsnedsatta ökar dramatiskt och är nu uppe i över 50 procent. I pjäsen får vi följa tre unga människors kamp för att ta sig in i arbetslivet: Anton med en lindrig utvecklingsstörning, Hanna med ADHD och Jonas med Aspergers syndrom. De möter en arbetsmiljö där rekryteringssajter och bemanningsfirmor har tagit över och där slimmade strukturer och krav på effektivitet stänger dem ute. Hanna bränner ständigt ut sig. Jonas klarar inte att vara i grupp. Men vad händer när Anton äntligen får ett jobb? Hela arbetsplatsen utvecklas!

Manus: Gunilla Boëthius Regi: Stephen Rappaport:
 Östra Teaterns ensemble: Maria Lindström, Petter Billengren, Joakim Sikberg Producent: Ulrika Ragnar Borell

Detta är en underbar pjäs som i högt tempo tar med åskådarna ut på en emotionell berg- och dalbaneresa.” Tidningen Unik, nr 1 2014.